top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAggelos Kravaritis

The Rise Of Punk Rock


Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Ροκ μουσική είχε απομακρυνθεί πολύ από τις ρίζες της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωντάνια της. Τα δημοφιλή είδη της εποχής, όπως το Progressive Rock, το λεγόμενο “Εμπορικό Top 40” και η Disco φαίνονταν σε πολλούς ως δήθεν, τελματωμένα, ακόμα και χαζά. Η Ροκ είχε περάσει στα χέρια των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, που εκμεταλλεύονταν τη δημοφιλία του είδους που είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1960 με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και ως εκ τούτου ο ροκ ήχος είχε γίνει πιο εύπεπτος, λιγότερο επιθετικός, με απαλές συνθέσεις γεμάτες γλυκές ορχήστρες εγχόρδων, αρμονίες και χορωδίες. Το μουσικό κατεστημένο ταράχτηκε συθέμελα από το Punk Rock, ένα κίνημα που επανέφερε το Rock στις επαναστατικές απαρχές του. Η έλευση της Πανκ ήταν απότομη, επαναστατική και άλλαξε την πορεία της Ροκ μουσικής για πάντα.


Η Πανκ εξελίχθηκε ως ένας διάλογος μεταξύ τριών πόλεων: Του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Οι Sex Pistols έκαναν την εκρηκτική εμφάνισή τους με μια σειρά από προκλητικά singles (τραγούδια) που έβαλαν φωτιά στη νεολαία η οποία ένοιωθε βαρεμάρα και έψαχνε τρόπους να ξεσηκωθεί. Πίσω από την μηδενιστική κραυγή “No future” των Sex Pistols ξεπήδησε ένα ολόκληρο κίνημα. Ένας χείμαρρος από Punk Rockers εξαγριωμένους από την οικονομική κατάσταση και τις ταξικές διαφορές ξεχύθηκε από το Λονδίνο. Στη Νέα Υόρκη η Πανκ σκηνή επικεντρώθηκε σε δύο clubs, το CBGB και το Max’s Kansas City.

Οι New York Dollsήταν οι πρωτοπόροι, αλλά οι Ramones ανέλαβαν τα ηνία. Την ίδια στιγμή συγκροτήματα όπως οι Television, Blondie και Talking Heads δημιούργησαν ένα πιο εμπορικό είδος που ονομάστηκε New Wave. H σκηνή του Hollywood, που περιλάμβανε μπάντες όπως οι X και οι Germs ξεκίνησε σε κλαμπ σαν το The Masque και το MadameWong’s, κατηφόρισε μέσω της Sunset Blvd προς τις παραλίες, όπου γεννήθηκαν ακόμα πιο σκληροπυρηνικές πανκ μπάντες, όπως οι Black Flag.

Οι μουσικές αναφορές της Πανκ ήταν το αυθεντικό Rock’n’Roll του τέλους των 50s και αρχών των 60s, το Garage Rock και οι Mods στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ενώ ήρθε σε ρήξη με το γλυκανάλατο Ροκ των εταιρειών, το φανφαρώδες Glam Rockκαι το πομπώδες Prog Rock. Αποτέλεσε την επιστροφή στο απλό και άμεσο Rock’n’Roll, παιγμένο όμως σε πολύ μεγαλύτερες εντάσεις. Επίδοξοι μουσικοί με λίγα χρήματα και χωρίς πρόσβαση σε όργανα και μαθήματα, συναυλιακούς χώρους, στούντιο και παραγωγούς, αλλά και χωρίς τρόπο να εκφράσουν την απογοήτευση της καθημερινότητάς τους, χρησιμοποίησαν τα λίγα που είχαν και άρχισαν να παίζουν ένα γυμνό, επιθετικό και άμεσο είδος Ροκ μουσικής.

Μέσα από αυτήν την κατάσταση δημιουργήθηκε η κουλτούρα του Do it Yourself (DIY – Φτιάξ’το μόνος σου), η οποία παρέκαμπτε την έγκριση των παραδοσιακών μέσων διανομής μουσικής και αυτών που διαμόρφωναν τη μόδα. Οι Πανκς κυκλοφορούσαν τη μουσική τους χωρίς να νοιάζονται για το αν είναι παιγμένη ή ηχογραφημένη καλά, αν έχουν συμβόλαιο με κάποια εταιρεία, ή αν παίζονται στα Μ.Μ.Ε. Έχτισαν μια απευθείας σύνδεση με το κοινό, με δικά τους κλαμπ, δικές τους εταιρείες διανομής και δικά τους περιοδικά, και τελικά μια κουλτούρα που η μουσική βιομηχανία δεν μπορούσε να αγνοήσει.


Η Πανκ δημιούργησε τη δική της μόδα στο ντύσιμο, κυρίως μέσω της απόρριψης των καθιερωμένων. Αντιτέθηκε στα καλοντυμένα συγκροτήματα, στα κουστούμια, τα φορέματα, στα όμορφα χτενίσματα. Οι Πανκς απολάμβαναν να σοκάρουν με το ντύσιμό και το στυλ τους, όπως ακριβώς έκαναν και συγκροτήματα του Glam και της ψυχεδελικής σκηνής του 1960, αλλά με τη διαφορά πως το έκαναν υιοθετώντας μια αισθητική που ήταν ακραία αντικομφορμιστική και περιλάμβανε σκισμένα ρούχα, προκλητικά σύμβολα, ανακατεμένα μαλλιά ή περίεργα κουρέματα και χρώματα μαλλιών, κοσμήματα και piercing (σκουλαρίκια) και γενικά μια σχέση με τη μόδα ανεξάρτητη από επιταγές της εποχής. Η Πανκ δεν προκαλούσε μόνο με τη μουσική, αλλά είχε σκοπό να σοκάρει όλες τις αισθήσεις και να αναποδογυρίσει όλα όσα οι άνθρωποι είχαν μάθει να θεωρούν καλά και αναγκαία για να πετύχουν στη ζωή τους.


Το κίνημα του Πανκ ήταν επίσης κοινωνικοπολιτικό, απορρίπτοντας τις κοινωνικές νόρμες και τις κυβερνητικές πολιτικές που είχαν καταστήσει ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης φτωχό, αποκλεισμένο και χωρίς προοπτικές επιτυχίας. Η Πανκ ακουγόταν, φαινόταν και συμπεριφερόταν με ένα τρόπο επικίνδυνο. Το Punk και το New Wave αναποδογύρισαν τα αρσενικά και θηλυκά στερεότυπα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες στη Ροκ μουσική. Άλλαξε τις συνηθισμένες προσδοκίες σχετικά με τη μουσική και το ταλέντο, την δημόσια συμπεριφορά, και το ποιος έχει δικαίωμα να διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Η μουσική ήταν γεμάτη οργή επειδή και οι μουσικοί ήταν γεμάτοι οργή και ήθελαν να το δείξουν. Η Πανκ έδωσε το σάλπισμα για αλλαγή, όχι μόνο στη μουσική, αλλά στη δομή της κοινωνίας. Το κίνημα που ξεκίνησε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες έγινε παγκόσμιο και εξακολουθεί να επηρεάζει τη μουσική, την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής των παιδιών και νέων από το το 1976 μέχρι σήμερα.


50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page