top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAggelos Kravaritis

Elvis' Christmas Album



Το "Elvis' Christmas Album" που κυκλοφόρησε το 1957 ήταν το πρώτο και πιο επιτυχημένο από τα δύο χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Elvis Presley. Ακολούθησε το "Elvis Sings the Wonderful World of Christmas" το 1971.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 είχε σημειωθεί η αλματώδης άνοδος της δημοτικότητας  του Elvis, ο οποίος είχε καθιερωθεί ως ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς του Rock and Roll". Με αυτό το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ ο Elvis απέδειξε πως διέθετε μια ευελιξία που του επέτρεπε να κινηθεί και σε άλλα μουσικά είδη.


Ξεφεύγοντας από τους δυνατούς χορευτικούς  ρυθμούς των rockabilly ριζών του, το άλμπουμ αποκάλυψε μια πιο ήπια, πιο μελωδική πλευρά του. Εκτός όμως από μια πετυχημένη στρατηγική κίνηση για να κατακτήσει ένα ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, το άλμπουμ φάνηκε να είναι μια ειλικρινής εκδήλωση της βαθιάς αγάπης του Presley για το πνεύμα των γιορτών, ρίχνοντας φως σε μια προσωπική σύνδεση με τη χαρμόσυνη εποχή.

 

Το "Elvis' Christmas Album" αποτελείται από έξι pop τραγούδια με χριστουγεννιάτικη θεματολογία, δύο παραδοσιακά τραγούδια των χριστουγέννων (Christmas carols) και τέσσερα gospel.


Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει τα "κοσμικά (secular)" τραγούδια, ενώ η δεύτερη τα "θρησκευτικά" και παραδοσιακά. Κατά σύμπτωση, το "A Jolly Christmas" του Frank Sinatra, που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα, ήταν επίσης χωρισμένο σε κοσμική και θρησκευτική πλευρά.

 

 Η δημιουργία δύο νέων τραγουδιών ανατέθηκε στους τακτικούς συνεργάτες του Presley,

 Jerry Leiber και Mike Stoller, που ήταν υπεύθυνοι για μερικες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως τα "Hound Dog", "Jailhouse Rock" και "Don't".


Το ένα καινούριο τραγούδι ήταν το "Santa Bring My Baby Back (toMe)" και το άλλο (που επέλεξε ο Presley για να ανοίξει το άλμπουμ), ήταν ένα rock'n'roll κομμάτι, το "Santa Claus Is Back in Town", στο οποίο ο Elvis, βοηθούμενος από το δυνατό παίξιμο του συγκροτήματός του, παρέδωσε μια ερμηνεία που κατάφερε να διασφαλίσει ότι αυτό το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ δεν θα αγνοηθεί εύκολα.

Ένα από τα highlights του δίσκου είναι η αισθαντική ερμηνεία του "Blue Christmas" που αναδεικνύει τη βελούδινη χροιά της φωνής του Presley.


Οι ενορχηστρώσεις του άλμπουμ, προσεκτικά δουλεμένες, δίνουν νέα πνοή σε διαχρονικά κλασικά τραγούδια, προσθέτοντας μια φρέσκια και δυναμική πινελιά στο παραδοσιακό ρεπερτόριο των γιορτών.


Φυσικά όπως ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, ο Elvis δεν δίστασε να προσθέσει το όνομά του στους συνθέτες των "Silent Night" και "O Little Town of Bethleem" εξασφαλίζοντας ένα γερό μελλοντικό εισόδημα από πνευματικά δικαιώματα.

 

Το εορταστικό τραγούδι του Bing Crosby "White Christmas", το οποίο εμφανιζόταν κάθε χρόνο στα charts του Billboard από το 1942 έως το 1962, έγινε το επίκεντρο διαμάχης κατά την κυκλοφορία του "Elvis' Christmas Album", με απεγνωσμένες εκκλήσεις του συνθέτη του τραγουδιού Irving Berlin να απαγορευτεί η ραδιοφωνική αναπαραγωγή ολόκληρου του άλμπουμ.


Αφού άκουσε την εκδοχή του τραγουδιού του από τον Presley, την οποία ο Berlin θεώρησε ως μια "βέβηλη παρωδία", έβαλε το  προσωπικό του στη Νέα Υόρκη να τηλεφωνήσει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας να σταματήσει η αναπαραγωγή του από το ραδιόφωνο.


Ενώ οι περισσότεροι αμερικανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αγνόησαν το αίτημά του, πολλοί σταθμοί στον Καναδά αρνήθηκαν να το παίξουν. Κατά ειρωνεία της τύχης, η ερμηνεία του Elvis ήταν βασισμένη σε αυτήν των "Drifters", η οποία είχε γίνει επιτυχία στο R&B chart το 1954 και το 1955.


Ωστόσο, σε αντίθεση με την ηχογράφηση του Presley, η δική τους δεν προκάλεσε την αντίδραση του Berlin, επειδή παιζόταν μόνο σε "μαύρους" ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η  εκδοχή του Presley με τον καιρό έφερε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν των Drifters, που έγινε ακόμα πιο γνωστή  με τη συμπερίληψή της στην ταινία "Home Alone" του 1990.

Με την κυκλοφορία του, το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Έλβις έκανε τεράστια επιτυχία. Έμεινε τέσσερις εβδομάδες στο Νο.1 του "Billboard Top Pop Albums chart", και μαζί με τις επανεκδόσεις του έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Παραμένει το πιο επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ  στον κόσμο και ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών.

 

Πέρα όμως από την  εμπορική επιτυχία, το άλμπουμ αποτέλεσε ένα πολιτιστικό φαινόμενο που ενσωματώθηκε στον ιστό των εορταστικών παραδόσεων. Οικογένειες σε όλον τον κόσμο καλωσόρισαν θερμά τους γλυκούς ήχους της φωνής του Elvis στα σπίτια τους, καθιστώντας το άλμπουμ αναπόσπαστο μέρος των χριστουγεννιάτικων εορτασμών.


Ο Presley είχε πλέον γίνει απαραίτητο συστατικό του εορταστικού ηχοτοπίου, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, μέσω της υποβλητικής δύναμης της μουσικής του.

Δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία, το "Elvis' Christmas Album" συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, απόδειξη της διαχρονικής μαγείας της μουσικής. Η συνεχιζόμενη δημοτικότητά του δεν είναι απλώς ένα νοσταλγικό νεύμα στο παρελθόν, αλλά μια επιβεβαίωση της βαθιάς ικανότητάς τουνα μετουσιώνει τη χαρά και το πνεύμα των γιορτών.


Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Elvis παραμένει ένας ακλόνητος γιορτινός φάρος, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μαγεία της μουσικής, όπως και η μαγεία των Χριστουγέννων, ξεπερνά τον χρόνο και τις φευγαλέες τάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page