top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAggelos Kravaritis

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε κυκλοφόρησε το Pet Sounds των The Beach Boys ένα πολύ επιδραστικό άλμπουμ
Το "Pet Sounds" σηματοδότησε μια απόκλιση από τον προηγούμενο surf rock ήχο του συγκροτήματος και μια εντελώς καινούργια προσέγγιση στη σύνθεση και την παραγωγή


Το "Pet Sounds" των Beach Boys θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο επιδραστικά και καινοτόμαάλμπουμ στην ιστορία της pop μουσικής. Κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου του 1966 και σηματοδότησε μιααπόκλιση από τον προηγούμενο surf rock ήχο του συγκροτήματος και μια εντελώς καινούργιαπροσέγγιση στη σύνθεση και την παραγωγή.

Το άλμπουμ γεννήθηκε από το μυαλό του βασικού συνθέτη του συγκροτήματος, του BrianWilson. Ο Wilson, ο οποίος είχε προηγουμένως γράψει και παράγει πολλά από τα επιτυχημένα τραγούδιατων Beach Boys, ήταν αποφασισμένος να διευρύνει τα όρια του δυνατού στην pop μουσική. Για να τοεπιτύχει αυτό, συνεργάστηκε με κορυφαίους session μουσικούς στο Los Angeles, συμπεριλαμβανομένωνμελών της διάσημης ομάδας Wrecking Crew, για να βοηθήσουν στην υλοποίηση της ιδέας του.

Το Pet Sounds των Beach Boys θεωρήθηκε, εκ των υστέρων και μάλλον λανθασμένα, ένα από ταπρώτα concept albums, αν και το μόνο κοινό μεταξύ των κομματιών είναι πως είναι προσωπικά και εσωστρεφή, σε αντίθεση με τα ανάλαφρα τραγούδια που κατά κύριο λόγο είχαν κυκλοφορήσει μέχριτότε οι Beach Boys. Τα θέματα του άλμπουμ επικεντρώνονται στα καλά και κακά της αγάπης, στο ναμεγαλώνεις και στις προκλήσεις που συνοδεύουν αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, το "Wouldn't It BeNice" είναι ένα αισιόδοξο τραγούδι για τη νεανική αισιοδοξία και την επιθυμία για μια τέλεια αγάπη, ενώτο "God Only Knows" είναι ένα πιο εσωστρεφές και συναισθηματικό τραγούδι που αναφέρεται στη βαθιάκαι ανιδιοτελή αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων. Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, "Caroline, No", είναιένα μελαγχολικό τραγούδι για τη θλίψη που συνοδεύει το τέλος μιας σχέσης και την απώλεια τηςαθωότητας που συνοδεύει το να μεγαλώνεις. Πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ ασχολούνται μετους φόβους και τις ανασφάλειες της νεανικής ηλικίας, όπως ο φόβος του γήρατος ("I Just Wasn't Madefor These Times"). Οι στίχοι του άλμπουμ θεωρήθηκαν βαθιά προσωπικοί και εξομολογητικοί, αντανακλώντας τα προβλήματα του Wilson με την ψυχική του υγεία. Τα προβλήματα αυτά όμως δενέγιναν γνωστά παρά πολύ αργότερα, και το σημαντικότερο, οι περισσότεροι στίχοι είναι γραμμένοι απότον φίλο και μόνιμο συνεργάτη του Wilson, Tony Asher.


Πιθανότατα αυτή η παρανόηση πηγάζει από τη σχέση θαυμασμού μεταξύ των Beach Boys και των Beatles και την επιρροή που άσκησε το Pet Sounds στο Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, πουκυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Ο Wilson είχε δηλώσει πως επηρεάστηκε από to Revolver για να γράψει τοάλμπουμ, ενώ ο Paul McCartney ονόμασε το Pet Sounds "το μεγαλύτερο άλμπουμ που έγινε ποτέ" και πωςτο Sgt. Pepper's ήταν μια προσπάθεια να το ξεπεράσει. Η επιρροή είναι εμφανής, τόσο στηντραγουδιποιία όσο και στην παραγωγή και τις τεχνικές ηχογράφησης και μείξης.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι η χρήση ηχητικών εφέ. Η παραγωγή τουάλμπουμ περιλάμβανε μια ποικιλία ασυνήθιστων ήχων, όπως κουδούνια ποδηλάτων, σφυρίχτρεςτρένων και άλλους ήχους που προσθέτουν μια εντελώς νέα διάσταση στη μουσική των Beach Boys.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του είναι οι φωνητικές ενορχηστρώσεις. Ο Brian Wilson είχε μιαξεχωριστή ικανότητα να δημιουργεί περίπλοκα φωνητικά κομμάτια με πολλαπλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας αντιστικτικές μελωδίες. Το "Sloop John B" είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής τηςδεξιότητας, καθώς τα φωνητικά επίπεδα συνδυάζονται σε ένα πλούσιο, εκπληκτικό ηχόχρωμα. Τοάλμπουμ περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φωνητικών στυλ, από τις αιθέριες και λεπτές αρμονίες του"God Only Knows" μέχρι τον τολμηρό, σχεδόν choral ήχο του "Wouldn't It Be Nice".

Ο ξεχωριστός ήχος του οφείλεται επίσης και στο γεγονός πως οι υπόλοιποι Beach Boysπεριορίστηκαν μόνο στο τραγούδι. Ο Wilson δεν τους επέτρεψε ουσιαστικά να παίξουν τα όργανά τους(o Dennis παίζει ντραμς μόνο σε ένα κομμάτι) και έδωσε αυτό το ρόλο σε μερικούς από τουςκορυφαίους studio μουσικούς του Los Angeles εκείνη την εποχή. Αυτό όξυνε τις σχέσεις μεταξύ τους καιπαρά την επιτυχία του άλμπουμ μάλλον συνέβαλε στην αποξένωση και ψυχική κατάρρευση του Brian.

Το Pet Sounds επηρέασε σημαντικά την πορεία της μουσικής. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες αντέγραψαν τον ήχο και την παραγωγή του, καθιστώντας το ένααπό τα πιο επιδραστικά άλμπουμ στην ιστορία. Οι μουσικές τάσεις και καινοτομίες των επομένων ετώνόπως η ψυχεδέλεια και το progressive rock, καθώς και η ολοένα αυξανόμενη τάση των συγκροτημάτωννα παράγουν έργα μεγαλύτερης κλίμακας και συνοχής, που οδήγησε στην επικράτηση του full lengthalbum έναντι του single έχουν σε μεγάλο βαθμό τις ρίζες τους σε αυτόν το δίσκο.


Συνολικά, το Pet Sounds είναι ένα αριστουργηματικό άλμπουμ που συνδυάζει περίπλοκεςμουσικές δομές με συναισθηματικά βαθιά και ειλικρινή τραγούδια. Είναι ένας από τους λόγους που οι Beach Boys θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών και ο Brian Wilson ένας απότους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Το Pet Sounds δείχνει την απεριόριστη δημιουργικήδύναμη της μουσικής και πώς μια απλή ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αριστούργημα που αλλάζειτην ιστορία της μουσικής για πάντα.


6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page